top of page
  • Apostolis Panagoulis

η αλλαγή που ζούμε…

Dernière mise à jour : 14 janv. 2022


Μπορεί να λάβει πολλές μορφές.

Μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος της ζωής μας. Εμφανίζεται στην οικογένειά μας, στη δουλειά και στην κοινωνική μας ζωή. Είναι ευπρόσδεκτη όταν συνδέεται με τη γέννηση ενός παιδιού, ένα νέο φίλο ή μια νέα σχέση. Άλλες φορές συνδέεται με απώλειες. Ένας θάνατος, ένα διαζύγιο, μια ασθένεια, η απώλεια της εργασίας.

Κάποιες γίνονται ξαφνικά. Άλλες πιο σταδιακά.


Μπορεί να είναι καλή ή κακή. Εξαρτάται από το άτομο και την κατάσταση. Για παράδειγμα, ένα διαζύγιο μπορεί να αποτελεί τραγωδία ή ανακούφιση. Μια προαγωγή στη δουλειά είναι ευχάριστο γεγονός. Αλλά εάν δεν είσαι σίγουρος για τις ικανότητές σου μπορεί να φανεί ως αρνητικό.


Μπορεί να αναζητηθεί ή μπορεί να μας επιβληθεί. Μπορεί να μας προκαλέσει, να μας υποκινήσει ή να μας κάνει να αισθανόμαστε ανήσυχοι και απειλούμενοι. Η απουσία της μπορεί να κάνει τη ζωή βαρετή, ενώ σε υπερβολή μπορεί να μας φέρει στα όρια μας.


Αλλαγές συμβαίνουν κάθε μέρα.

Οι περισσότερες αλλαγές είναι μικρές και δεν μας επηρεάζουν άμεσα και έντονα, αλλά η αλλαγή είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζουμε συνεχώς. Οι αλλαγές του καιρού, κάποιες απροσδόκητες καθυστερήσεις στα σχέδια μας, η γήρανση, μας επηρεάζουν καθημερινά και, γενικά, τις αντιμετωπίζουμε καλά. Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις, η αλλαγή μπορεί να μας καταβάλλει και να επιφέρει πιο απρόβλεπτες συνέπειες. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες αλλαγές;


‘Ολοι κάνουμε σχέδια για τη ζωή μας κι έχουμε συγκεκριμένες ιδέες για το πώς είναι μια ζωή επιτυχημένη. Αλλά όταν ένα απροσδόκητο γεγονός συμβεί και οι ζωές μας υποστούν μια αλλαγή που δεν την έχουμε προκαλέσει εμείς, περνάμε σε μια κατάσταση κρίσης.

Αυτές οι μεγάλες κρίσεις μπορεί να προκληθούν από ατύχημα ή ασθένεια σαν αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η κατάσταση αλλάζει τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε τα νέα μας δεδομένα. Τίποτα δεν φαίνεται πλέον το ίδιο όπως ήταν πριν από λίγες μέρες. Πάνω από τις οικονομικές ανησυχίες, υπάρχουν τώρα μεγαλύτερα άγχη που επηρεάζουν την ψυχή του καθενός.

Η αλλαγή αποτελεί μια υπαρξιακή πρόκληση για το «σύστημα»: Πώς μπορεί η ζωή να συνεχιστεί υπό τις νέες, διαφορετικές συνθήκες; Ποια είναι τα νέα δεδομένα; Γιατί και πώς συνέβη αυτό; Το σχέδιο ζωής μας τίθεται πια σε μια διαρκή αμφισβήτηση


Καλώς ή κακώς, η αλλαγή απαιτεί κάποια προσαρμογή. Κι αυτό απαιτεί προσπάθεια. Εάν η απαίτηση αυτή είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να εξαντλήσει τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσει άγχος. Αν δεν το διαχειριστούμε σωστά, αυτό το άγχος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές.

Απέναντι σε μια γρήγορη και απότομη αλλαγή, η ικανότητα αντίδρασης που έχουμε είναι περιορισμένη, πολύ δε περισσότερο όταν η αλλαγή αυτή είναι δραματική, απροσδόκητη και εκτός άμεσου ελέγχου. Η προσπάθεια αντιμετώπισης, η αντίσταση στην αλλαγή, δαπανά τεράστια ποσότητα ενέργειας και μπορεί να είναι εξουθενωτική. Μπορεί να μας αποστραγγίζει ψυχικά και τελικά να έχει σοβαρές σωματικές συνέπειες εάν δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε και να αποδεχτούμε την αλλαγή με μια πιο θετική νοοτροπία


Η κρίσιμη παράμετρος που θα επιτρέψει σ’ένα άτομο ή σε μια επιχείρηση να αντιμετωπίσει με επιτυχία μια αλλαγή και να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προοδεύει βρίσκεται στον τρόπο διαχείρισης/υπέρβασης των αρνητικών πτυχών της αλλαγής. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης μας και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε την αλλαγή, προληπτικά και με τρόπο θετικό, αποτελούν τη βάση μιας επιτυχίας, μακροπρόθεσμα.


Η σημερινή παγκόσμια πανδημία εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία επηρεάζει τις θέσεις εργασίας, την εγχώρια ζωή και τις συλλογικές οικονομίες του κόσμου. Οι αλλαγές που συμβαίνουν για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού COVID 19 είναι σαρωτικές, πρωτοφανείς. Η αντιμετώπιση είναι δύσκολη και η εξεύρεση τρόπων προσαρμογής και προσαρμογής (θα) επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική μας υγεία.


6 vues0 commentaire

Comments


bottom of page