top of page
  • apostolos1007

Δεν υπάρχει ένας «κανονικός» τρόπος σκέψης, εκπαίδευσης και συμπεριφοράς και οι διαφορές δεν αποτελούν ελλείμματα.


Πολλοί - εργοδότες, επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού, συνεργάτες μπορεί να μην κατανοούν πλήρως τη νευροδιαφορετικότητα και πώς επηρεάζει τα άτομα στο χώρο εργασίας.  Και σ’αυτή την ανάγκη απαντάει O «οδηγός για την ένταξη ατόμων με σύνδρομο Asperger» που αποτελεί μέρος ενός  ολοκληρωμένου πλάνου ένταξης ατόμων Asperger που προτείνω.

Η εβδομάδα 18 - 24 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στη νευροδιαφορετικότητα.


Η έννοια της νευροδιαφορετικότητας /νευροποικιλομορφίας στοχεύει στην κατανόηση αλλά κυρίως στην αποδοχή και στην εκτίμηση της διαφορετικότητας μεταξύ των ατόμων, που προέρχεται από νευρολογικές διαφορές.


Κατανοώ και σέβομαι την νευροδιαφορετικότητα σημαίνει ότι δεν εγκλωβίζω τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ), τα αυτιστικά άτομα, τα άτομα με διάσπαση προσοχής (ΔΕΠΥ) τα άτομα με «δυσ..» (δυσλεξία, δυσπραξία, δυσγραφία….) αποκλειστικά στις διαγνωστικές τους ετικέτες Αντίθετα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζω κάθε άτομο ως ένα άτομο με μοναδικές δυνάμεις, ικανότητες, προοπτικές και εμπειρίες.


Αποφεύγοντας τον διαχωρισμό του ατόμου από την ετικέτα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον πιο περιεκτικό και υποστηρικτικό όπου τα άτομα εκτιμώνται για την αυταξία και τις δυνατότητές τους και δεν καθορίζονται από κάποια διάγνωση. Μια τέτοια προσέγγιση ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση, την κατανόηση και τη συνεργασία, χαρακτηριστικά απαραίτητα για τη δημιουργία κοινοτήτων και χώρων εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, όπου μπορούν να ενταχθούν ομαλά τα νευροδιαφορετικά άτομα

Ξεπερνώντας την ετικέτα –διάγνωση και κοιτώντας το άτομο είναι ένα βήμα σημαντικό για την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που συνδέονται με τις νευροαναπτυξιακές διαφορές. Δηλώνει σεβασμό στις δυνατότητες και στην αυτονομία των ατόμων, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εμπλακούν επαγγελματικά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποδοχή του εαυτού τους.


Για να το πούμε απλά η ετικέτα είναι υποβάθμιση. Η αναγνώριση της μοναδικότητας είναι πρακτική έκφραση της εκτίμησης στις διαφορετικές ικανότητές τους.

Όταν τα νευροδιαφορετικά άτομα αισθάνονται ότι υποστηρίζονται και εκτιμώνται στο χώρο εργασίας τους, η απόδοση τους αυξάνεται και η πίστη τους στην επιχείρηση μεγαλώνει. Απλά χρειάζεται να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες προσαρμογές που θα τους βοηθήσουν να αποδώσουν καλύτερα Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χωροταξικές προσαρμογές, υλικοτεχνική υποστήριξη, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, τακτικές επικοινωνίας και εσωτερικά προγράμματα κατάρτισης για την προώθηση ενός υποστηρικτικού και αποδεκτού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζόμενους.


O «οδηγός για την ένταξη ατόμων με σύνδρομο Asperger» που αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πλάνου ένταξης ατόμων Asperger που προτείνω . Περιγράφει τις απαραίτητες «ρυθμίσεις» και παρέχει καθοδήγηση για να «εκπαιδεύσει» και να βοηθήσει τους εργοδότες, τους επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού και τους συνεργάτες σχετικά με τα δυνατά σημεία, τις προκλήσεις και τις προσαρμογές που απαιτούνται για τα νευροδιαφορετικά άτομα ώστε να συνεργαστούν χωρίς δυσκολίες αξιοποιώντας τις διαφορετικές δεξιότητες τους



Κατεβάστε τον οδηγό

ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ σύντομος οδηγός ένταξης Ασπεργκερ στις επιχειρήσεις
.pdf
Télécharger PDF • 2.62MB

bottom of page